Keuhkosairaudet

Tenttiin:

Emfyseema – keukoaajentumatauti. Kuuluu pitkäaikaisiin ahtauttavin keuhkosairauksiin. Tupakoitsijoiden sairaus. Keuhkorakkuloiden väliseinät tuheutuva, jolloin keuhkojen ilmapitoisuus kasvaa.

Keuhkoahtaumatauti – KAT – COPD – krooninen hengitysteitä ahtauttava keuhkosairaus. Hitaasti etenevä ja pääosin korjaantumaton. Keuhkojen hidastunut uloshengitysvirtaus. Taustalla emfyseema,  krooninen keuhkoputkentulehdus, krooninen ja etenevä hengitysteiden ahtauma.

Hoito: tupakoinnin lopettaminen, infektioiden välttäminen, lepoa ja rasitusta, ravitsemuksen ylläpito, kuntoutus ja fysioterapia, sekä lääkehoito (keuhkoputkia laajentavat lääkkeet, tulehdusta hillitsevät lääkkeet, antibiootit ja kotihappihoito.

Astma

Vaihteleva ja pääosin palautuva hengitysteiden ahtauma. Vaihteleva ahtauma, allergiatausta, PEF-seurannat ja hyvä vaste lääkkeille.

Keuhkoembolia

Ei synny keuhkoissa vaan on lähtöisin yleensä alaraajan tai lanion laskimotukoksesta. Empolia lähtee liikkeelle ja kulkeutuu keuhkoihin tukkien keuhkoihin johtavan valtimon. Hengenvaarallinen tilanne ja vaatii sairaalahoitoa.

Oireet: Yleisin oire on äkisti alkanut hengenahdistus, johon liittyy usein myös rintakipua – usein sisäänhengityken aikana. Sydämen syke on kiihtynyt ja nopea, voi tulla yskänpuuskia.

Hoito: Laboratoriokokeet, tietikonekerroskuvaus, verihyytymän lähtöpaikan selvittäminen voidaan todeta UÄ-tutkimuksessa. Lääkehoito joka estää hyytymistä, isoissa liuotushoito, hepariinihoito(fragmin/leksan) – joka pistetään ihon alle. 

Sarkoidoosi

Eri elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä – granulommat. Yleissoire väsymys, kuume, pitkittynyt yskä, nivelkivut, kyhmyruusu, hengenahdistus keuhkosarkoidoosissa ja toisinaan oireeton. Löydätään toisinaan röntgen tutkimuksissa. Neljäsosalla löytyy silmien sarveiskalvoilta. Tavataan äkisti alkavaa, jolloin usein kuume ja yleisoireet. Toisinaan hitaasti alkavaa, jolloin voi johtaa elinten pysyvään vaurioon. Aiheuttajaa ei tunneta. 

Hoito: Kaikki ei tarvitse hoitoa – tauti voi parantua itse. Voidaan käyttää kortisonia, jolla lievitetään elinten vaurioitumista. Joskus käytetään solunsalpaajia, 10-20 % voi kroonisoitua.

Keuhkofibroosi

Keuhkokudos on korvautunut sidekudoksella, jolloin keuhkot eivät voi hapettaa verta nornaalisti. Aiheuttaa hengenahdistusta. Syynä voi olla itsenäinen sairaus – paranee itsestään, kivipölykeuhko tai asbestoosi.

Hoidetaan kortisonia ja solusalpaajahoitoja – kaikille ei tehoa.

Tuberkuloosi

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s